30 października 2013 roku w Zespole Szkół im. Jana Pawła II  w Jasionce odbyły się warsztaty kulinarne dla uczniów klasy II  i  III-ich edukacji wczesnoszkolnej.  W zajęciach uczestniczyło 60-ciu uczniów. Warsztaty organizował Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego wspólnie z Zespołem Szkół Gospodarczych z Rzeszowa.

Dzieci poprzez zabawę utrwalały sobie zasady zdrowego odżywiania oraz poznawały zalety owoców i warzyw, które nie są bez znaczenia dla ich prawidłowego rozwoju.  Po quizach i zgadywankach, przyszła kolej na wykonanie, pod okiem przyszłych kucharzy z Rzeszowa, koreczków, owocowych sałatek, koktajli oraz kanapek. Warsztaty zakończyły się wspólna degustacją. Taka kolorowa i smaczna edukacja zachęci dzieci do częstszego sięgania po owoce i warzywa, a przecież wiemy, że „czym skorupka za młodu nasiąknie, tym…”. Warto dodać, że wszystkie produkty zostały zakupione ze środków z projektu realizowanego przez Agencję  Ryku Rolnego.