W ramach realizacji Programu dla szkół na zlecenie KOWR odbyły się wyjątkowe warsztaty edukacyjne dla dzieci pod hasłem „Eko-uczta u Chrumasa” Poprowadziła je z ogromnym zaangażowaniem Angelika Kukulska - Dietetyk Kliniczny Kolbuszowa, a niezapomniane chwile uchwyciła na zdjęciach Okiem Posłusznej
Dzieci wzięły udział w edukacyjnej grze typu escape room , która poprzez zabawę uczyła:
zasad zdrowego żywienia (talerz zdrowego żywienia),
jak powstaje mleko i nabiał oraz czym jest rolnictwo ekologiczne,
skąd pochodzą owoce i warzywa i jak się je uprawia,
jak prawidłowo segregować odpady,
jak nie marnować jedzenia.
Każda rozwiązana zagadka przybliżała grupę do odnalezienia zaginionego kosza pełnego zdrowych produktów Po jego odkryciu dzieci wspólnie przygotowały kolorowy, zdrowy koktajl lub sałatkę – według przepisu samego Chrumasa!
Na pamiątkę każdy uczestnik otrzymał swój własny fartuszek i czapkę kucharską , a klasy – mini ogródki do uprawy owoców, warzyw i ziół To była prawdziwa uczta dla zmysłów, wiedzy i zdrowia!